Tudatos légzésfigyelés és koncentráció

2022.08.29

Tegnap értem haza egy négy napos meditációs táborból, ami újabb kapukat nyitott meg bennem és inspirációkat adott. Csodálatos út vezet a belső békességhez és a kiegyensúlyozottsághoz a meditáció eszköztárán keresztül.De talán nem mindig van arra lehetőségünk, hogy sűrűn elvonuljunk a világ elől, ezért érdemes a napi gyakorlatba beépíteni és tenni a mentális egészségünkért és tanulni ehhez technikákat.Az egyik legfontosabb eszköz ehhez mindig nálunk van, ez pedig a légzésünk. A légzésünk tudatos megfigyelése. Ha észreveszed napközben, hogy feszültebbé válsz, teljesen természetes folyamat az, hogy megváltozik és elkezd szakadozni a légzésed. Valószínűleg stresszesebbnek, szorongóbbnak érezheted magad abban a helyzetben. Ezt a folyamatot lehetséges megváltoztatni és feloldani a légzés, légzés figyelés és koncentráció segítségével.A légzés, a mellkas terének a lazasága és a mentális egészségünk szoros kölcsönhatásban vannak egymással, ha elkezded lazítani a légzésed a mentális feszültségeid, szorongásaid is oldódni fognak. Ehhez sokféle légzéstechnikát lehet alkalmazni, de én most a legegyszerűbbet szeretném veled megosztani.

Ha egy pillanatra, néhány percre (indíts nyugodtan 2 perccel) lehunyod a szemed és csak szemléled a légzésed az orrnyílásokban. Engedd, hogy a figyelmed ilyenkor elmerüljön a légzésben. Figyeld meg milyen érzeteket kelt a légzés áramlása és engedd a légzésed szabadon áramolni.

Milyen testtartást vegyél fel ilyenkor?

  • figyelj arra, hogy lazán ülj egy széken talpak a talajon
  • legyen kitárva a mellkas és tartsd egyenesen a hátad, ha lehet ne támaszkodj a hátaddal semminek
  • legyenek lazák a karok és a tenyerek a combokon. 
  • Csak lélegezz puhán és könnyedén. Szemléld a légzést és a légzésed áramlását az orrnyílásokban.
  • Figyeled meg mit tapasztalsz a gyakorlat elvégzése után?

Ne feledd csak napi 2 perc. Persze minél többször végzed el a gyakorlatot, annál nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatsz. Semmi másra nincs szükséged ehhez csak a kíváncsiságodra és a nyitottságodra, hogy a stresszesebb helyzeteidet megpróbálod te magad megoldani. Csak egyszerűen... Próbáld ki és urald az elméd és, ha van kedved számolj be a tapasztalataidról 

Szeretettel,

Birtha Ági

Mentálhigiénés szakember

Hatha jóga, relaxáció és meditáció oktató 

https://www.facebook.com/agnes.birtha.98