Saját vallomás

2023.06.04


Már lassan egy hete annak, hogy vége van a jóga & meditációs tábornak, aminek idén májusban Farkaskútvölgy adott otthont. Ez egy csodálatos helyszín a gyakorolásra. A tápláló, finom vegetáriánus ételekről a Born To Nourish gondoskodott és azt hiszem az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk. Szóval, bátran mondhatom, hogy minden körülmény ideális alapot adott a zavartalan gyakorláshoz. 

A természetben való időzés és közelség szemlátomást olyan nagyon finoman élesítette ki érzékszerveimet, minél több időt töltöttem itt. A kora hajnali órák, a reggel frissítő illata, ahogy együtt ébredezhetek vele olyan számomra, mintha ünnep nap lenne ez a hétvége. Távol a város zajától teret adva a napnak, a jelenben levésnek. Nagyon szeretek ebben időzni, mert különleges élmény nekem a tanítás és egy tábornak a megtartása, megszervezése. Másfajta felkészülést, inspirációt és gondolkodást igényel tőlem. Izgalommal tölt el, már hetekkel előtte azon gondolkozom, hogy milyen légzőgyakorlatok legyenek, milyen ászanákat gyakoroljuk, milyen relaxációval dolgozzunk és milyen meditációs technikát tanítsak most. Mire van szüksége a jelentkezőknek és mi szolgálja leginkább a fejlődésüket? Hogyan tudok nekik segíteni a jóga és a meditáció tanításai mentén. 

Különleges élmény számomra ráhangolódni a táborra és a táborozókra, mert ilyenkor másképp gyakorolunk. A gyakorlásunk integrál gyakorlássá válik, mely mélyebb, intenzívebb fejlődést és megéléseket hozhat. Nem is, azért mert fizikailag nehezebbek lennének a gyakorlatok, hanem az, hogy naponta több ismétléssel a jóga matracra állunk, ami egy kivételesen értékes dolog, amit az ember a saját fizikia, mentális és lelki jóllétéért tehet! A gyakorlás tematikája mentén finoman hangoljuk a fizikai testet, az idegrendszert és az elmét. Mindenki keresi a testének azokat a fizikai határait, ameddig aznap és abban a pillanatban el tud jutni. És minden pillanat úgy jó, ahogy van bölcsesség az is, amikor belátjuk a saját határainkat, abban is, amikor a pihenés hozza meg a legtöbb fejlődést. Boldogsággal tölt el minden jóga óra előtt, amikor a puhán lépkedő lábakat hallom, ahogyan betérnek a gyakorló terembe. A fürkésző tekintetek és a mosolyok mögött megbújó gondolatok, hogy merre megyünk tovább vagy úristen annyira izomlázam van, mi lesz most, mert igen ilyen is előfordulhat ilyenkor.

És az elhivatottságot látni minden meghúzódó gondolat mögött, hogy akár mi is van:

Itt vagyok Önmagamért és Önmagam meghaladásáért!

Olyan büszke vagyok a csapatra! Szerencsés vagyok a tanítványaimmal, azokkal a tanítványaimmal is, akik most itt tudtak lenni és azokkal is, akik most nem. Szerettem átélni azt, ahogy látom a segítő és támogató egymás felé fordulást, a csillogó szemeket és az ékesen zengő kacajokat az órán, mert persze a jóga tanításának komolysága mellett még lehet jó a hangulat. Élénken élnek bennem ezek az emlékképek az összecsengő nevetésekkel, mint:

  • a táncoló talpak
  • helyezd a bal bokát a bal térdre, oké, de mégis hogyan? (Tanári nyelvbotlás)
  • kedvenc pózom az alvó szuszuszogó ászana (Savászana)

Nagyon szeretem, amikor a humor is becsempésződik szinte magától természetes módon a közös gyakorlásokba. Különleges dolog, ami ilyenkor létrejön a közös térben. Leírni nagyon nehéz, megélni annál örömtelibb. A lelkem igazán mélyen megérintődik ezekben a pillanatokban, olyan szeretet áraszt el, amit kevés mindenhez lehet hasonlítani. Mindenki különböző élethelyzetből és különböző célokkal érkezik meg a jóga matracára, de egy dolog Mindenkiben közös és azonos:

A jóga tanitásai mentén haladva egyre tudatosabbá válnak és egyre jobban tudnak kapcsolódni a Önmagukhoz és ezáltal a belső erőforrásaikhoz. Majd ebből a tiszta, belső erőforrásból merítkezve egyre inkább kibontakoznak azok a készségek és képességek, amelyek egy sokkal kiteljesedettebb élet felé viszi őket.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy támogathatom őket ebben az utazásban. Ez a közös út pedig nagyon is kölcsönös, hiszen én is fejlődőm és tapasztalok általuk. Ez a közös út alázatra tanít. Alázatra, hogy tovább fejlesszen magam, hogy ezt minél tovább és egyre magasabb minőségben végezhessem, mert mindig van hova fejlődni.

Köszönöm a bizalmat, a megéléseket, a közös gyakorlásokat és, hogy fejlődhetek általatok is, akár a táborban, akár már itthon a jóga és meditációs órákon! Fantasztikus élmény volt a közös munka!

Szeretettel,

Ági

https://www.facebook.com/agnes.birtha.98