Mentálhigiéné

Ha körbe nézek magam körül azt hiszem egyetlen egy embert sem ismerek, akinek az élete egy exponenciálisan felfelé ívelő pálya lenne, mindenfelé stressz, kudarc, megtorpanás, elbizonytalanodás vagy konfliktus nélkül. Egy teljesen természetes folyamat, hogy vannak elakadásaink az életben. Itt számomra az a felmerülő kérdés, hogy mit kezdünk azzal, ha olyan nehéz élethelyzetbe kerülünk, amely ismeretlen számunkra és nem látjuk a kiutat.

A környezetünkben vannak, akik egyedül oldják meg a problémáikat, mert igy szokták meg. Vannak, akik egyedül küzdenek és a barátokkal beszélik meg, ami nagy segítség abban, hogy ha az ember a lelkét tehermentesíteni szeretné, hogy csökkentse a feszültségeit. És vannak, akik segítőkhöz fordulnak és talán sajnos még mindig ez a kevesebb.

Csokorba lehetne szedni azokat a felsejlő gondolatokat, amelyek meggátolják az embereket, abban, hogy egy segítő szakemberhez forduljanak: "Légy erős, még ezt ki kell bírnod." "Segítséget kérni gyenge dolog.", "Eddig is mindent meg tudtál egyedül oldani." és sorolhatnám még.

Az élet tele van lehetőségekkel és választásaink teret adhatnak abban, hogy milyen úton megyünk és kit vagy kiket választunk magunk mellé kísérőnek. Mindenki az életének a legfőbb ismerője és a saját döntési alapján a számára legboldogabb élet felé szeretne menni.

De időnként előfordulhat, hogy megtorpanunk:

  • és úgy érezzük elveszítettük szem elől a saját értékeinket és folyamatosan vívódunk magunkban. Jó lenne visszatalálni önmagunkhoz és a belső erőnkhöz.
  • a bennünk lévő szorongások és stressz már olyan károkat okoz, ami kihat az egészségi állapotunkra
  • elvesztettük a stabilitásunkat
  • egy olyan időszakot élünk, amikor elveszett a motivációnk és újabb célra lenne szükségünk
  • képtelenek vagyunk nemet mondani és nem tudjuk meghúzni a határainkat
  • rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, de nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért
  • válaszút előtt állunk, de nem tudjuk hogyan és merre induljunk, mert nem látjuk az utat
  • lehet olyan időszak is az életünkben, amikor döntést kellene hoznunk, de elfogyott már az erőnk vagy félünk

Ilyenkor egy mentálhigiénés szakember segíthet a kérdéseivel kitisztázni a gondolatokat, jó ilyenkor egy külső személyhez fordulni, aki objektíven tud neked segíteni, akiben megbízol és meg tudod találni a kérdéseidre a válaszokat. A nehézségeidre, problémáidra a saját megoldásaidat. Ezzel mozgósítani tudod és kapcsolódni tudsz a benned lévő belső erőforrásaidhoz és önbizalomra teszel szert a lépéseidhez. Egy mentálhigiénés szakember segít a lelki egészség és az érzelmi egyensúly visszaállításában és eszközöket is tudok adni ahhoz, hogy ezt képes legyél hosszútávon megőrizni.