Mentálhigiéné

Mi is az a Mentálhigiéné?

A mentálhigiéné más szóval a lélek egységéről és egészségvédelméről szól, ahol az egészség kiterjed a testi - szellemi - lelki és szociális jólét állapotára is. Mondhatnám egyfajta pszichológiai prevenciónak is, amely abban segít, hogy a félelmekből, lelki terhekből, a bánatból ne legyen súlyos depresszió, a szorongásból pánikzavar, a stresszből kiégés. Fontos momentuma a megelőzés, a rezilencia (a lelki ellenállóképesség), a fejlődés és a kapcsolataink ápolása. 

Célja: az, hogy kialakíts önmagad számára egy egészséges lelki életet és, hogy ezt hosszútávon képes is legyél megtartani. Abban segíti, hogy megérezd és képessé válj a saját problémáidnak a megoldására és a belső erőforrásaidhoz kapcsolódni tudj. A benned rejlő értékeket, lehetőségeket felismerd és ehhez a képességeidet mozgósítani tudd.

Azt gondolom, hogy mindenki saját életének legfőbb ismerője és legkompetensebb szereplője, és végső soron a legtöbb ember abba az irányba mozdul, ahol a boldogságát véli megtalálni.

Csak néha előfordulhat, hogy megtorpanunk kicsit, és...

- rosszul érezzük magunkat a bőrünkben, de fogalmunk sincs, miért.

- szeretnénk találni egy célt, de azt pont nem látjuk magunk előtt.

- eljöhet egy időszak, amikor úgy érezzük lépni kellene, de nincs erőnk, ahhoz hogy megtegyük vagy félünk ezt egyedül megtenni.

- nem látjuk a saját belső értékeinket, és folyamatosan vívódunk önmagunkban.

- úgy érezzük, hogy elszürkült körülöttünk és bennünk a világ és az életünk egy taposómalommá vált.

- választani kellene, de nem tudjuk, merre felé, és milyen árat fogunk fizetni érte.

Ilyenkor jó ezeket a gondolatokat megosztani, "kitisztázni", erőforrásokat keresni egy olyan szakemberrel, aki független, objektív és aki felé bizalmunk van.

A baráti beszélgetéseink is sokat segíthetnek, de az másfajta módja a lelki "tehermentesítésnek".

A mentálhigiénés üléseink számomra egy egyedülálló párbeszédről szólnak, melyben jelen vannak néhány fontos és szükségszerű minőségek, mint a tisztelet, a nyitottság, az együttérzés, a beleérző képesség, az elfogadás és az igazmondás melletti kérhetetlen elkötelezettség.

Tudnod kell, hogy az üléseink nem csak a probléma megoldásról szólnak. Elsősorban nem is a teljesítmény javítása, a célok vagy az eredmények elérése a legfontosabb, bár idővel ez is megtörténik egy hatékony folyamatban. Ennek a folyamatnak a lényege az út, önmagad felfedezése, a tudatosság és a választási lehetőség. Minden pillanatban dönthetsz arról, hogy változtatni szeretnél az életeden. Ez a folyamat arra szolgáltat módot, hogy támogassalak és kísérjelek az utadon, miközben mérvadó, akár sorsodat megváltoztató változtatásokat, döntéseket vagy képes meghozni.