Mentálhigiénés Életmód Tanfolyam

2022.11.24

A stresszkezelés módszerei a jóga eszközeivel

"Amikor úgy érzed, nincs időd lazítani, tudd, hogy most van rá a legnagyobb szükséged." Matt Haig

A stresszkezelése a mindennapokban. A stresszkezelés módszerei a jóga eszközeivel.

A mai modern kor embere számára az egyik legjelentősebb kihívás a stressz és az ezzel való folyamatos megküzdés. Elmondható, hogy ez már teljesen hétköznapi jelenséggé vált a mindennapjainkban és már minden korosztály érintve van általa: a gyerekektől, a felnőtteken át egészen az idős korosztályig. Csak mindenki önmaga szintjén és korának sajátos feladataival, problémáival küzd. Az emberi szervezet működése, önfenntartása önmagában tökéletesen és harmonikusan működik. Minden információt tárol és jelez. Ha ezt a finomra hangolósást önmagunkkal tudatosan megtartjuk és fejlesztjük, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbá válik az életünk. Az emberi test számomra mindig is lenyűgöző volt. Mindig is vonzott az, hogy próbáljam megérteni a működését, ezért is mentem annak idején biológia szakos tanárnak. De az ember nem csak fizikai testből áll, hanem lélekből és mentális egységből is. Ezek összefonódása nem választható szét, oda - vissza hatnak egymásra. Különösen fontos azt felismernünk, hogy mindegyik oldalt szükséges megtámogatni, ahhoz, hogy azt érezzük jól vagyunk. Stresszmentesebbek vagyunk. Úgy érezzük meg tudunk küzdeni az élet kihívásival. Jól lenni, tudom, hogy egy szubjektív dolog és nem is gondolom, hogy ezt másokhoz képest kellene mérnünk. Egyszerűen csak a saját tudatosságunkat kiterjeszteni olyan mértékben, hogy stabilan érezzük van ráhatásunk a mentális egészségünkre. Ez a folyamat elsősorban önmagunknál kezdődik és ennek a felelősségének a felismerését is nagyon fontosnak tartom. Belső erőforrásainkra támaszkodva, ha mi jól vagyunk, tudunk másoknak és a környezetünknek is adni. Az emberi szervezet különleges, bölcs és egyedülálló és sokáig képes kompenzálni az élet túlhajszoltságát. Viszont, ha a készleteink rendszeresen a kimerültség állapotába kerülnek, hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

A jóga a kiegyensúlyozott élet tudománya, amely több ezeréves múltra tekint vissza. Egy interoceptiv belső megfigyelésen alapuló tudomány. A testi - lelki - mentális egészség megtartásában és a stressz oldásában támogatást tud nyújtani, a kifinomult és komplex rendszerének köszönhetően.

A program ideje alatt, egyszerű stresszkezelési módszereket és technikákat fogunk tanulni, amelyek segítenek és támogatnak a mindennapi életben, hogy megtanuld kezelni az akut és a krónikus stresszt. Fogunk beszélni picit a stresszről, a légzés és a mentális egészség kapcsolatáról, hogy segítsen a saját folyamataid megértésében.

És, ami a legértékesebb, hogy olyan gyakorlati eszközöket tanulhatsz meg, amiket utána is alkalmazni tudsz a mindennapokban, lesz benne: finom fizikai gyakorlás (egyszerű ászanák), relaxáció, meditáció és stresszoldó légzéstechnikák. Olyan technikák elsajátításában mélyülünk el, ami

 • a nagy stresszoldás elengedésében tud segíteni kiegészítve egy mentális gyakorlattal.
 • hirtelen jött stressz kezelését segítő légzéstechnikát, ami segít a pánikroham és a szorongás kezelésében is.
 • majd egy olyan hatékony légzéstechnikát, ami felvértez abban, hogy lelkileg és mentálisan ellenállóbbá válj a stressz ellen hosszútávon. Elképesztően tartós és hatékony preventív hatása van. 

Nagyon fontos, nem szükséges hozzá semmilyen jóga tapasztalat vagy előképzettség! Tökéletes vagy úgy, ahogy vagy és ahol ma tartasz. Csak "hozd magaddal" a kíváncsiságod, nyitottságod és egy kicsit a kitartásod.

Miért jelentkezz?

Ha szeretnél ezekre megoldást találni:

 • sok a stressz az életedben és szeretnéd tudatosan csökkenteni a belső feszültségeid és megőrizni az egészséged
 • nehezen kapcsolódsz ki és állandóan pörögnek a gondolataid
 • alvási nehézségeid vannak
 • szeretnél stabilabbá és kiegyensúlyozottabbá válni
 • nehezen kezeled a munkahelyi stresszt
 • kimerült vagy és szeretnél feltöltődni
 • elfogyott a motivációd és az erőd
 • ha szeretnél egy kedves közösséghez tartozni
 • vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy és igényed van a fejlődésre

Részletek:

A tanfolyamhoz személyesen és online is csatlakozhatsz.

A tanfolyam időpontja: december 3.

Program időtartama: 10.00 - 15.00 óra

Helyszín: 1024, Budapest, Széll Kálmán tér 11., földszint

Csoport létszáma: maximum 13 fő

Részvételi díj: 18.000 Ft / nap

Étkezés: Könnyű vegetáriánus ebéd, amely az árat tartalmazza mindkét napra

Ajándék Meglepetés: A Pranarom Hungary csapatától

Jelentkezés: December 1-ig. A helyed a teljes programra 10.000 Ft előleg befizetésével tudod biztosítani.

Ha szeretnél részt venni a tanfolyamon, akkor erre az email címre jelentkezz: yogatherapiabp@gmail.com és felvesszük veled a kapcsolatot, majd a további részletekkel.

Vagy az alábbi telefonszámon is el tudsz érni 06 20/ 444 65 69, ha bármi kérdésed lenne a programmal kapcsolatban.

Várunk sok szeretettel,

Birtha Ági & Turi Noémi