Mentálhigiénés Életmód Tanfolyam

2022.09.01

Téma:

A stresszkezelés módszerei a jóga eszközeivel.


"Amikor úgy érzed, nincs időd lazítani, tudd, hogy most van rá a legnagyobb szükséged." Matt Haig 

A stresszkezelése a mindennapokban. A stresszkezelés módszerei a jóga eszközeivel. 

A mai modern kor embere számára az egyik legjelentősebb kihívás a stressz és az ezzel való folyamatos megküzdés. Elmondható, hogy ez már teljesen hétköznapi jelenséggé vált a mindennapjainkban és már minden korosztály érintve van általa: a gyerekektől, a felnőtteken át egészen az idős korosztályig. Csak mindenki önmaga szintjén és korának sajátos feladataival, problémáival küzd. Az emberi szervezet működése, önfenntartása önmagában tökéletesen és harmonikusan működik. Minden információt tárol és jelez. Ha ezt a finomra hangolósást önmagunkkal tudatosan megtartjuk és fejlesztjük, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbá válik az életünk. Az emberi test számomra mindig is lenyűgöző volt. Mindig is vonzott az, hogy próbáljam megérteni a működését, ezért is mentem annak idején biológia szakos tanárnak. De az ember nem csak fizikai testből áll, hanem lélekből és mentális egységből is. Ezek összefonódása nem választható szét, oda - vissza hatnak egymásra. Különösen fontos azt felismernünk, hogy mindegyik oldalt szükséges megtámogatni, ahhoz, hogy azt érezzük jól vagyunk. Stresszmentesebbek vagyunk. Úgy érezzük meg tudunk küzdeni az élet kihívásival. Jól lenni, tudom, hogy egy szubjektív dolog és nem is gondolom, hogy ezt másokhoz képest kellene mérnünk. Egyszerűen csak a saját tudatosságunkat kiterjeszteni olyan mértékben, hogy stabilan érezzük van ráhatásunk a mentális egészségünkre. Ez a folyamat elsősorban önmagunknál kezdődik és ennek a felelősségének a felismerését is nagyon fontosnak tartom. Belső erőforrásainkra támaszkodva, ha mi jól vagyunk, tudunk másoknak és a környezetünknek is adni. Az emberi szervezet különleges, bölcs és egyedülálló és sokáig képes kompenzálni az élet túlhajszoltságát. Viszont, ha a készleteink rendszeresen a kimerültség állapotába kerülnek, hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

A jóga a kiegyensúlyozott élet tudománya, amely több ezeréves múltra tekint vissza. Egy interoceptiv belső megfigyelésen alapuló tudomány. A testi - lelki - mentális egészség megtartásában és a stressz oldásában támogatást tud nyújtani, a kifinomult és komplex rendszerének köszönhetően.

A tanfolyam ideje alatt, egyszerű stresszkezelési módszereket és technikákat fogunk tanulni, amelyek segítenek és támogatnak a mindennapi életben, hogy megtanuld kezelni az akut és a krónikus stresszt. Fogunk beszélni picit a stresszről, a légzés és a mentális egészség kapcsolatáról, hogy segítsen a saját folyamataid megértésében.

És, ami a legértékesebb, hogy olyan gyakorlati eszközöket tanulhatsz meg, amiket utána is alkalmazni tudsz a mindennapokban, lesz benne: finom fizikai gyakorlás (egyszerű ászanák), relaxáció, stresszoldó légzéstechnika, meditáció és életmódelvekkel is fogunk foglalkozni.

Ez egy 4 alkalmas tanfolyam, amelyben hétről-hétre szisztematikusan haladunk a stresszkezelési módszerekkel. Nagyon fontos, nem szükséges hozzá semmilyen jóga tapasztalat vagy előképzettség! Tökéletes vagy úgy, ahogy vagy és ahol ma tartasz. Csak "hozd magaddal" a kíváncsiságod, nyitottságod és egy kicsit a kitartásod.

Miért jelentkezz?

Ha szeretnél megoldást találni:

  • sok a stressz az életedben és szeretnéd tudatosan csökkenteni a belső feszültségeid és megőrizni az egészséged
  • nehezen kapcsolódsz ki és állandóan pörögnek a gondolataid
  • alvási nehézségeid vannak
  • szeretnél stabilabbá és kiegyensúlyozottabbá válni
  • nehezen kezeled a munkahelyi stresszt
  • kimerült vagy és szeretnél feltöltődni
  • elfogyott a motivációd és az erőd
  • ha szeretnél egy kedves közösséghez tartozni
  • vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy és igényed van a fejlődésre

Részletek:

A tanfolyamhoz személyesen és online is csatlakozhatsz.

A tanfolyam időpontjai (4 alkalom): 2022. október 1., október 8, október 16 és 22. 

Ezek az alkalmak: 10.00 - 12.30 óráig tartanak.

Helyszín: 1027, Budapest Horvát utca 28-36. D épület I/5

Csoport létszáma: 6 fő

Részvételi díj: 6.000 Ft/alkalom, a tanfolyam teljes ára: 24.000 Ft.

Jelentkezés: szeptember 29.-ig. A helyed a teljes programra 12.000 Ft előleg befizetésével tudod biztosítani.

Ha szeretnél részt venni a tanfolyamon, akkor erre az email címre jelentkezz kérlek: agnes.birtha2@gmail.com, és felveszem veled a kapcsolatot, majd a további részletekkel.

Vagy az alábbi telefonszámon is el tudsz érni 06-20/444-65-69, ha bármi kérdésed lenne a programmal kapcsolatban.

Várlak sok szeretettel,


Birtha Ági

Mentálhigiénés szakember, 

Hatha jóga, relaxáció és meditáció oktató